Reflektion v. 12

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Hur hinner vi med allt vi vill och om vi inte hinner med allt vi vill, vad händer då med oss? Som ledare vill jag att allt jag gör ska bli bra. Mina planer för verksamheten, mina och mina medarbetares arbete med att strukturerar arbetsplatsen, våra verksamhetsplaner och aktiviteter ska ge goda resultat och samtidigt så ska vi alla må bra både fysiskt och själsligt. Hur går detta att få ihop?

Vi är många ledare som gör allt som står i vår makt för att få ihop alla vardagliga aktiviteter. Vi formligen springer från den ena aktivitetet till den andra och drar en aktivitet ut någon enstaka minut så är tidsschemat sprucket och min inre stress drar igång.

Jag brukar fråga de ledare jag möter om de har funderat på ordet ställtid och vad det skulle innebära för dem. Många svara att det har jag mellan mötena, alltså när jag förflyttar mig eller så säger någon att jag har den förmågan att snabbt ställa om och vara närvarande. En del av de sistnämnda ledarna har jag själv sett sitta på möten och samtidigt svara på mail eller skicka nya mail/bokningar och då funderar jag på vad de menar med ställa om och närvaro. Jag funder också på vilken förebild de är för sina medarbetare d.v.s. vilka signaler skickar de.

Jag blev så glad häromdagen när en ledare berättade för mig att han hade infört ställtider. Om ett möte hade en sluttid kl.14.00 så bokade han in nästa möte tidigast kl. 14.15 för att få ställtid och omställningstid. Så här gör han numera löpande med bokningar. Vad som är spännande är de reaktioner han får från kollegor och medarbetare, ”men ditt möte är slut kl. 14.00 varför vänta till    kl.14.15 innan vi kan ses?”

Det är inte enbart den inre diktatorn som jagar oss, även vår omgivning trycker på när vi väljer att göra annorlunda än vad organisationen är van vid trots att det är ett gott och hälsosamt val för alla, både för ledaren och för de han ska möta kl. 14.15.

Min slutsats är: För att kunna bryta mina gamla invanda mönster så får jag kämpa med både det inre och yttre motståndet så länge att både jag själv och omgivningen upptäckt att vi båda är vinnare. Denna kamp tar i genomsnitt ca 3 månader säger erfarenheten, vilket bekräftas av hjärnforskningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *