Reflektion v 5 – 2016

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Det kärleksfulla ledarskapet

I dessa dagar när världen ser ut som den gör med krig, massflykt, ställningskrig mellan de stora nationerna och pakterna, en hätsk presidentkandidatsdebatt i USA, skjutningar och knivmord i Sverige, ett mer och mer dömande av olika människor även i Sverige och som jag upplever det en mer instängd och självisk syn och debatt bland såväl de Svenska politikerna som bland gemene man – ja, då kommer spontant känslan av ”det kärleksfulla ledarskapet”

Den jag först hörde uttala detta var den dåvarande SAS vd:n Janne Carlsson någon gång på 1980 talet. Sedan har jag hört honom säga det vid flera tillfällen sedan dess i olika intervjuer, föredrag etc. NU om aldrig så känner jag att dessa ord känns mer viktiga än någonsin.

Av en händelse så jag på TV ett kort inslag om sommarprataren Siavosh Derakhti, en Malmö-grabb som jobbar och föreläser om hur han arbetar mot antisemitism och främlingsfientlighet genom att bygga vänskap mellan människor från olika kulturer, religioner, intressen etc. Hans arbete är internationellt uppmärksammat.

En mening (ej ordagrant) som han sa och brukade säga när han föreläser som jag fastnade för var – ”vi släpper vår historia och vårt historiska arv, tar ett steg fram emot varandra i kärlek och nyfikenhet i syfte att lära känna och respektera varandra. Vi ska stå upp för varandra som människa. Så skapar vi en värld där vi olikheter och likheter kan leva sida vid sida”.

Just de här orden har etsat sig fast i mitt huvud och jag skulle vilja applicera det rakt in det dagliga ledarskapet. För var någonstans, om inte på  arbetsplatsen behövs kärlek mellan människor och respekt för olikheter.

Kärlek och respekt mellan människor för mig innebär att jag som ledare ser bakom det mina anställda visar upp i nuet, ser vilka potentialer medarbetarna har, ser vad i medarbetarnas historia som kan spela in och när det är själviskhet och rädslor som styr medarbetarens beteenden. Den kärleken innebär att jag förstår och kan validera medarbetarens önskemål, beteenden, rädslor etc. Samtidigt innebär det inte att allt är tillåtet. Jag har som ledare plikten att sätta gränser, ta upp beteenden som inte är bra, ställa krav på prestation och överhuvudtaget vara tydlig med vad jag förväntar mig. Detta kan jag alltid göra när jag gör det samtidigt som jag har kärlek i mitt sinne till min medarbetare.

Modig, rak, tydlig och ärlig samtidigt som jag visar empati, ödmjukhet och kärlek till såväl min medarbetare som till mig själv. Egenskaper och beteenden som visar att jag står upp för människan oavsett var han eller hon kommer ifrån.

Kärlekens ledarskap ett måste nu och framåt för att skapa arbetsglädje, livsglädje och fred.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *