Reflektion v 41 – 2016

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Workfulness – en väg för ökad effektivitet och välmående
Vad jag har slagits för ökad närvaro i möten, individuella och som i grupp. Åtskilliga diskussioner, framförallt med ledningsgrupper om att stänga av mobiler, datorer och Outlook, sms och andra sociala nätverksprogram.
Svaret jag nästan alltid får är att vi måste vara tillgängliga vilket gör att jag ställt motfrågan för vem. Jag har med en dåres envishet menat att du är inte tillgänglig i form av närvarande om du ska göra flera saker samtidigt genom att vara uppkopplad och tillgänglig på telefon samtidigt som du sitter i en ledningsgrupp och ska diskutera viktiga frågor. Viktiga frågor som kräver din fulla närvaro, ditt fulla engagemang och din fulla kapacitet.
Nu har det då kommit bevis på att jag varit rätt ute och beviset kommer bl.a. från Telenor, en mobiloperatör som i samarbete med hjärnforskaren Katarina Gospic som forskat på teknikstress och dess ineffektivitet.
Förutom att de slår fast vilket gissel vi sitter i att vi att 83 % av den svenska arbetande befolkningen känner behov och tryck av att svara på ett inkommande samtal, sms, mail eller annat meddelande även om det är i ett viktigt möte. Detta gör oss själva och andra irriterade och distraherade som leder till ineffektivitet.
Till detta vet vi efter annan forskning att det tar oss 25 minuter efter ett teknikavbrott att komma tillbaka till samma närvaronivå som vi var i stunden innan samtalet eller meddelandet. Snacka om energitapp, ineffektivitet och resursslöseri som leder till stresspåslag.
Allt centreras till hjärnans belöningssystem. Vi har en hjärna som är uppbyggd med att älska snabba belöningar, vilket vi får när vi noterar samtal, likes eller liknande på mobilen och datorn. Vi låter vår primitiva dela av hjärnan, reptilhjärnan där belöningssystemet sitter få sin belöning som den gärna vill få oftare och oftare i stället för att använda vår smartaste del – frontalloben. I frontalloben sitter vår unika del som är att tänka, tänka strategiskt och planera framåt, se konsekvenser och logik.
Du kan här likna sms:et med en godisbit och vi vet alla att när jag väl tagit en bit godis så är det lätt att snart ta en bit till. Det samma är det med mobilen/datorn. Har jag tittat på ett meddelande vill hjärnan titta på fler för att belönas.
Detta går snabbt att räkna ut vilka ekonomiska negativa tal vi pratar om. Det är dags att skapa en sund och effektiv digital arbetsmiljö, börja idag.
Välkommen att ringa!

Ps. nu tänker ni att jag gärna vill säga ”vad var det jag har sagt” och ja, kanske det. Viktigast för mig är dock att alla människor jag möter ska må bra såväl fysiskt som mentalt Ds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *