Värdegrundsladda ditt ledarskap

Bosse HultqvistReflektionLeave a Comment

Vi har alla en inre ledstjärna som vi är mer eller mindre medvetna om. Denna ledstjärna vill styra våra attityder, åsikter, beteenden och förhållningssätt.
Eftersom jag är helt säker på att alla människor vill göra gott här i livet så är vår inre ledstjärna helt inställd på detta, d.v.s. att göra gott för världen. Ledstjärnan har en idé och känsla över vad som är rätt och fel, vad som sårar andra respektive gör andra glada och trygga, hur balansen ska vara i att ge respektive få, hur jag ska uppträda på ett respektabelt sätt i olika situationen o.s.v.

Om livet vore enkelt så skulle vi alla följa denna inre ledstjärna, som vi också kan benämna som vårt etiska rättesnöre. Nu är det tyvärr så att för många av oss så händer det saker i vardagen som gör att vi helt plötsligt gör på helt andra sätt än som vi egentligen vill och önskar. Detta att vi ”helt plötsligt” gör på annat sätt kan i många fall bli så att vi ständigt gör på annat sätt än vad vi innerst inne inte vill och önskar. T.ex. vi arbetar för mycket, vi skäller på våra nära och kära, vi köper saker som vi egentligen inte behöver, vi säger ja till aktiviteter som vi inte tycker om m.m. Med andra ord så lever vi inte som vi egentligen inte vill.

Hur vet jag då att jag inte lever och gör som jag vill? Ja, vissa saker märker jag direkt, vissa börjar jag upptäcka efterhand och inte minst om det börjar få konsekvenser som att frun lämnar mig, barnen är jämt arga på mig eller jag går med en ständig trötthet. Vissa saker märker jag inte förrän jag ”trillar ihop” och jag förstår ändå inte vad som hänt. Vissa saker blundar jag för eller förklarar bort med ”att jag har så mycket runt mig nu eller det var en engångsföreteelse”.

Vad det oftast handlar om i sin grund är RÄDSLA – rädslan att ej duga, att bli bortvald, inte få tillhöra, att misslyckas, att inte vara framgångsrik, att inte vara någon. Rädslorna kan vara många och är jag omedveten om vad jag är rädd för och omedveten om vad jag egentligen vill stå för så är risken att jag känner det som att jag springer i ett ekorrhjul och/eller jag tappar energi, livsenergi

Mitt hjälpmedel till en förändring är att jag tydliggör min värdegrund, min grundläggande värdegrund och vitala värden för hur jag innerst inne vill leva och agera. Göra mig medveten om den värdegrund jag har som är mer eller mindre omedvetet för mig. Tydliggöra vad denna värdegrund faktiskt innebär i mitt liv och mina förhållningssätt i livet mot andra och mot mig själv. Utifrån detta också lära mig vad det är i mig som får mina rädslor att gå igång och styra mina beteenden och ageranden mot ett håll som inte är JAG.

När jag får insikt om min värden så kommer också min utmaning – att börja följa dem. För många av oss är vi så vana vid att följa våra rädslor så när vi gör nytt, även om det är utifrån våra innersta grundläggande värden så skriker hela kroppen nej, det till och med kan göra fysiskt ont. Det vi kan vara trygga med då är att ”denna smärta är inte i vägen, den är vägen”.

När vi alla följer våra grundläggande värden är jag övertygad om att vi får en bättre värld och jag vet att du får ett bättre och behagligare liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *