Attityden – ”här har vi ett typiskt killjobb”

Bosse HultqvistReflektionLeave a Comment

Värderingar i all ära, det handlar om hur du lever och gestaltar dina värden i ditt vardagliga beteende och i de attityder du uttrycker dig i

Jag var igår kväll på föräldramöte tillsammans med en av mina 15 åringar som nu ska göra sitt gymnasieval. Kvällen inleddes med ett föredra av studievägledaren, en studievägledare som jag uppfattade och fortfarande uppfattar som kunnig om de olika alternativ som finns och bra tips om hur 15 åringen kan tänka.

I genomgången av olika linjer och möjligheter så kommer hen till de olika yrkeslinjerna och så säger hen att ”här har vi då den typiska killinjen” varpå jag direkt reagerar med att fråga ”finns det typiska kill- respektive tjejlinjer och därmed olika jobb efter kön?” Svaret kommer blixtsnabbt, ”Ja, absolut att det finns det”. Nu tänder det till i mig och jag frågar igen, ”menar du att det finns linjer och jobb som bara är predestinerade till killar resp. tjejer?”. Hen står på sig genom att svara ”Ja, så är det i alla fall”. Jag tänker att jag måste få ett avslut från mitt håll så jag säger lugnt och tydligt. ”Det där handlar om dina värderingar och din attityd och så länge vi vuxna har den attityden så kommer det att fortsätta vara könsuppdelade jobbval”.

Det jag hoppas att hen menade var hur det ser ut idag på arbetsplatser runt om i Sverige och världen. Det kan ju jag också se att de är 99 % killar som är snickare, 99 % tjejer som är tandsköterskor o.s.v.

Fast frågan är om vi idag vill stå för denna uppdelning och framförallt om skolans företrädare ska stå för denna värdering och dessa attityder. Skolans personal har en enorm påverkan på våra barns yrkesval och attityder om yrkeslivet. Jag hade önskat att hen uttryckt sig att ”här behöver vi få in fler tjejer resp. killar som är intresserade” och därmed visat på en värdering att oavsett kön så kan vi arbeta med det vi vill och därmed varit en röst för att bryta gamla invanda könsroller.

Till min stora glädje och tröst är att efter föredraget kom det fram flera ungdomar och sa ”är hen inte lite konstig”? ”Hen pratar så tråkigt om vilka jobb som passar vilka och sedan är hen så upptagen av vilka jobb jag kan tjäna mest pengar på”.

För mig blev det en dubbelbottnad kväll. Först bra grundlig information om olika valalternativ som finns samt olika konsekvenser och förutsättningar vid olika val vilket var väldigt bra och vägledande. Sedan åt andra hållet så var budskapet att tjejer ska hålla sig på sin kant och killar på sin kant och välja yrken som är typiska kill- resp. tjejyrken och se till att välj ett jobb där du tjänar mycket pengar, i stället för att välja ett jobb du tror du skulle tycka vara roligt, trivas och utvecklas i.

För mig blir det åter tydligt av hur viktigt det är att ledare förstår hur betydelsefulla deras agerande är. Ledare har en enorm påverkan på sin omgivning och inte minst de som de är satta att leda ett antal av framtidens ledare. Jag lovar att hos ett antal av de elever som var med så slog hen fast att det är skillnad på killar och tjejer.

Är det dessa ledare vi vill ha idag och i framtiden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *