Reflektion v 20

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Ärligt ledarskap

Jag funderar på vad som sker inne i Maud Olofsson hjärna och kropp. Vad är det för tankar och känslor som rör sig i henne just nu. Maud vår förre näringsminister som på olika sätt har varit delaktig i Vattenfalls Nuonaffär. En affär, ett köp som nu i efterhand visade sig vara en ekonomisk katastrof. 

Jag tänker, att vara minister i en regering är kanske en av de tuffaste ledarrollerna en människa kan ha. Jag får en känsla av att rollen omgärdas av så mycket internpolitiskt spel så till slut så vågar ingen göra förrän man har full koll på att ha ryggen fri och skulle det ändå gå fel så gör jag som minister allt för att tona ned, skylla på annat, fokusera om frågan o.s.v. Allt för att slippa visa svaghet, skydda partiet, skydda kollegor etc. det vill säga att visa att jag och mina kollegor också är människa. Detta beteende stöds starkt av motparterna som gör allt för att vinna politiska poäng.

Vad skulle hända om Maud gått ut och sagt precis som det var. Berättat om att det här gjorde jag, så här tänkte jag, detta gjorde jag rätt och nu i efterhand så kan jag konstatera att detta gjorde jag fel och detta missade jag att göra. Jag gav rekommendationer och stöd till köpet utifrån de förutsättningar som fanns då och hur elmarknaden såg ut vid köptillfället och avslutningsvis säga – jag kan idag konstatera att det var en felaktig rekommendation och om jag kunde backa tiden med den kunskap jag har idag så skulle jag göra det. Jag kan också förstå att svenska folket är besvikna (punkt).

Vilken reaktion tror ni att hon hade fått ute hos gemene man? Jag är säker på att hon hade vunnit en stor respekt genom att vara ärlig, öppen, ödmjuk, mänskligoch visa på att hon förstår att svensken är besviken och därmed inte vara så politisk och ofelbar. Detta beteende är för mig oerhört viktigt i allt ledarskap oavsett var eller vem jag är ledare för inkl. att vara förälder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *