Reflektion v 35

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Vänlighet och öppenhet föder välmående och välvilja, hot och misstro föder hat och aggressivitet 
Jag har vistats 5 dagar i London och har från det jag satte foten på Heathrow flygplats tills jag lämnade samma flygplats hela tiden blivit vänligt bemött, bemött utifrån där och den jag är. Människor som jag mött har utifrån min situation, min kunskap om London, min engelska och mina funderingar velat hjälpa mig, stödja mig och känna mig betydelsefull under min vistelse i London.
Det som verkligen fick mig att se kopplingen till ledarskap var när jag besökte en fotbollsmatch. Vi lite vilsna turister kom till arenan i god tid. Direkt mötte oss en person iförd gul väst där det stod ”jag kan hjälpa dig” för att hjälpa oss rätt. Vi fick våra biljetter och en matchguide berättade med glädje och entusiasm var vi skulle få vår mat före matchen, var vi skulle sitta, att vi hade gott om tid och att vi skulle njuta av tiden före, under och efter matchen. Vi kände oss upprymda, glada, sedda och lite speciellt mottagna trots att han visade samma bemötande till samtliga. Så här genomsyrades hela tillställningen och hur jag än letade så fanns det inte den minsta tillstymmelse till bråk, fylla eller annan oro utan alla, jag menar alla visade glädje, vänskap och engagemang för matchen och sitt lag. Tänk vilken stämning det blev och lagen smittades absolut av denna stämning. Matchen var hård, tuff och vänskaplig. Efter kollisioner och sammanstötning, hårdare tag eller liknande så klappade spelarna om varandra och önskade fortsatt lycka till.
Min vetskap om engelsk fotboll är en historik med slagsmål, fylla, hot och poliser i mängder och ju mer poliser som kom fram ju mer slagsmål och oroligheter blev det.
Vad kan vi som ledare lära av detta?
Våra medarbetare behöver bli sedda för den de är. När vi möter dem med glädje, vänlighet och en äkta vilja att de ska må bra och att de ska få lyckas så kommer de att lyckas. De kommer att känna sig trygga så att de vill och vågar att utvecklas. De kommer vilja se och hjälpa andra att lyckas och må bra, de kommer ta ansvar för sitt egna arbete och för hela organisationens framgång.
Så att leda med glädje, entusiasm, uppmuntran och stöd leder det till framgångsrika medarbetare. Det är skillnad mot de som leds med hot, misstro och att medarbetaren ska vara tacksam för att de får jobba hos oss och mig som ledare vilket leder till motsättning, ovilja, otrygghet och betydligt sämre resultat.
Låt oss ledare och politiker lära av engelsmännen som du möter på gatan och fotbollsmatcher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *