Rflektion v 48

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Tror jag ärligt på min medarbetares potential

En mycket viktig ledaruppgift idag är att kunna se vilka potentialer mina medarbetare har. Vi kommer inom en mycket snar framtid komma in i en period där vi får brist på resurser, med andra ord en arbetstagarbrist, brist på för oss rätt kompetens. Vi kan konstatera att det rent ekonomiskt kostar en hel del att rekrytera fel samt att en medarbetare som hamnat på fel jobb med fel förväntningar mår inte heller så särskilt bra.

En av mina första frågor jag ställer när jag får ett uppdrag att utveckla en medarbetare är, tror du som ledare att din medarbetare har förmågan och möjligheten att utvecklas till det du vill och behöver?”. Är svaret nej då är det bättre att vi är ärliga mot medarbetaren även om vi som ledare kan ha fel.

För om inte jag som ledare tror på att min medarbetare har tallangen som jag eftersöker då kommer jag att visa det på olika sätt och därmed undergräva möjligheten för min medarbetare att utveckla den eftersökta kompetensen.

Detta scenario kan innebära att jag först måste arbeta med ledaren och utveckla dennes kompetens att se olika potentialer hos sina medarbetare och att utveckla modet och tryggheten hos ledaren att våga vara ärlig gentemot sina medarbetare.

När ledaren verkligen ärligt tror på sina medarbetare och deras möjligheter, ja då finns det nästan inga gränser för vad medarbetarna kan utvecklas till. Visst, ibland kanske medarbetaren inte utvecklas till det jag helst önskade som ledare eller till och med att medarbetaren kommer på att det är på ett annat jobb/företag som han/hon ska fortsätta sin utveckling. Skulle så vara fallet så har det utvecklande företaget och dess ledare en mycket stark ambassadör i den medarbetaren som ledaren ärligt trodde på och god ambassadörer kan vi som företag behöva framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *