Reflektion v 3 – 2015

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Leda med känsla

Jul- och nyårshelgen med lite ledighet är över och jag hoppas ni alla haft en skön ledighet. Kanske en ledighet med tid för reflektion, kanske reflektion över lite djupare livsfrågor när du fick lite mer tid till att stanna upp.

Jag själv fick en väldigt tydlig upplevelse genom att jag som förälder var med på min sons träningsläger i hans dansklubb. Ett läger där vi föräldrar fick lära mer om dans samt att vi fick prova på olika danser och olika slags träning. Hans klubb, DK Buggie tränar och tävlar i grenarna Bugg, Dubbelbugg, Lindy Hop, Boogie Woogie och Rock´n´Roll, samt West Coast Swing. Olika tekniker till olika musik (ibland samma låtar).

Det samlade som jag lärde mig här är att dessa grenar enbart är olika tekniker (verktyg) för att utöva DANS och för att det ska bli en bra, grassiös och framgångsrik dans så MÅSTE du som dansar ta med KÄNSLAN och känna in musiken i kroppen.

För mig blev detta en liktydighet med ledarskap, att tar vi inte med känslan och ”känner in tonerna i organisationen” så blir det inget bra ledarskap.

Som ledare driver vi och bygger upp olika arbetsprocesser (t.ex Lean), rutiner, arbetsmodeller, regler, förhållningssätt m m. Verktyg i syfte att skapa mer värde för mindre pengar. Med dessa verktyg försöker vi leda våra medarbetare och tror att vet alla bara vad som gäller så ska allt fungera och alla ska känna tillfredsställelse, känna att de bidrar, förstå vad och varför de gör som de gör. Till detta vill vi också att medarbetaren ska vara kreativ och komma med massor av förbättringsförslag.

Resultatet är sannolikt att arbetet blir tekniskt rätt utfört och du får ändå inte ut det önskade resultatet. Medarbetaren gör rätt utan att bry sig om resultatet, utan att förstå helheten, utan att känna menings-fullhet och förstå vilket sammanhang han/hon är i. det blir ett monotont utfört arbete. Det blir en dans utan känsla för musiken d.v.s. ett arbete utan känsla för kvalité, effektivitet, kundnöjdhet, lönsamhet o.s.v.

När vi som ledare förstår att alla våra processer, rutiner, modeller m m enbart är verktyg och att vi som ledare behöver lära oss att känna in hur verktygen passar in i olika verksamheter och moment, känna in hur våra medarbetare har det, känna vikten av att alla medarbetare är sedda, bekräftade och lyssnade på, känna in vilka stämningar som finns hos varje medarbetare och grupp, känna in vilket stöd var och en behöver just nu, känna in vad marknaden förväntar sig, känna in olika situationer och de budskap som varje situation sänder till oss då får vi igång en dans som ger mer än det efterlängtade resultatet.

Tänk symboliskt hur det ser ut när hela din organisation dansar i samma takt, vilken framåtkraft det blir i stället för att alla/många monoton gör sitt jobb utan känsla för ”dansen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *