Reflektion v 6 – 2015

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

När upproret växer

Jag som arbetar med ledarskap följer det som händer i svensk politik extra noga nu och jag följer det kanske med andra ögon än vad gemene man gör. Vi hörde och såg hur KD:s partiledare Göran Hägglund entledigade sig själv från partiledarposten och med ens så började spekulationerna om Folkpartiets Jan Björklunds avgång att ta fart igen.

Det som först slår mig är kommentarerna runt Göran Hägglund. Många säger att han har gjort ett bra jobb och att han har lyckats att hålla ihop partiet trots krisen för några år sedan när han utmanades på partiledarposten av Mats Odell. Jag ställer mig dock frågan, kan jag säga att en ledare har gjort ett bra jobb när väljarstödet (d.v.s. resultatet) under min tid har halverats och partiet står på randen till att åka ur riksdagen.?

Vad tänker och tycker ni?

Nu till näste partiledare, Jan Björklund. Vad händer här? Jag följer inte alla nyheter men kan ändå konstatera att nu har det interna missnöjet med hans ledarskap blivit offentligt. I veckan såg vi en av hans partikamrater i partiledningen ställa upp på en tv-debatt mot Jan. Jan väljer att finns i Tv-studion fast vid ett annat podie för att undvika debatten. Jag läste också om ett partistyrelsemöte som ändrade agendan för att få igenom ett beslut när en deltagare anmält frånvaro och så fick de igenom beslutet. Här ställs det många frågor i mitt huvud utifrån ledarskap.

Jan bör inse att nu har han med sin lite arroganta och lite patriarkaliska ledarstil börjat få ordentligt mothugg i den närmaste kretsen. Det har gått så långt att de närmaste börjat svartmåla hans ledarstill offentligt. Flera ledande inom Folkpartiet börjar nu kräva hans avgång. Min erfarenhet är att när detta börjar komma ut så har det varit interna missnöjen länge och nu orkar inte ens de närmaste skydda längre.

Tro mig, vi kommer snart att få se ett ledarbyte till och detta byte sker mer på grund av missnöje med ledarskapet/stilen än själva politiken och resultatet även om det finns skäl att kritisera resultatutvecklingen. Upproret kommer att skapa ett drev som inte går att stoppa, siar jag.

PS. Allt är skrivet utan någon åsikt om det politiska innehållet i resp. parti. Ds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *