Reflektion v 7 o 8 – 2015

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Eftertänksamhet – tänk efter före

Ursäkta att det inte kom någon reflektion under förra veckan. Jag var i Sälen på skidsemester och av någon anledning så fick jag ingen kontakt med min blogg. Detta innebar att jag fick ännu mer tid till reflektion eller snarare sagt en djupare eftertanke. Det jag hade tänkt skriva om kan jag återkomma till längre fram.

Det är ju så när man är på skidsemester så finns det inte så många måsten som ska göras utan när dagen är över och du sitter nyduschad och mätt efter kvällens mat så är det mycket vila som gäller och då med automatik sätter eftertänksamheten igång, i alla fall hos mig.

Jag skrev för några veckor sedan om en känd ledare som hade lite stora excesser med flyg, jakt, fotbollsresor m m. Ledaren fick sitt straff när han fick säga upp alla sina styrelseuppdrag och pensionera sig i förtid. I veckan som gick fick också företagets VD sluta och mina tankar under denna vecka gick just till dessa båda herrar och deras ställning fram till v 7, 2015.

Jag grubblade på vad som just nu snurrar i deras huvud när de sitter hemma på sin kammare och funderar över sina liv. Jag kan tänka mig att de undrar över hur det kunde bli så här. Hur kunde vi ”dra iväg” med dessa excesser, varför reagerade jag inte, varför reagerade inte någon annan ansvarig medverkande, varför ifrågasatte ingen detta, varför tänkte vi inte på vår etiska värdegrund (detta kan inte ligga inom företagets code of conduct) o.s.v. Till dessa frågor så tror jag också att de tänker ”att om jag bara hade ……..”

Jag vill absolut inte klandra dem. De ska ta sitt ansvar vilket de också nu får göra. Till det ska vi se på dem med ödmjuka ögon att det är många som faller dit när de hamnar under kristallkronan. Ärligt ska jag säga att jag är inte helt säker på att detta inte skulle kunna hända mig. Med den position de hade, med det tryck de har på sig ifrån olika håll och med ett helt gäng underställda som ”hejar på” för de får också en slev av det goda så är det helt klart inte lätt att stå med båda fötterna på jorden och tänka klart. Jag kan bara gå till mig själv att visst har det hänt att jag har gått utanför det jag borde göra och som min värdegrund vill stå för. Den enda skillnaden är att när jag gjort sådant som jag ångrat i efterhand så har det handlat om tusenlappar, i detta fall som jag hänvisar till så pratar vi miljoner varje gång. Samma fel oavsett storlek på pengarna, värt att vi var och en tänker på.

Så det gamla ordspråket, att tänka efter föregäller verkligen i dagens ledarskap och att tänka efter vilket ledarskap vill jag gestalta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *