Reflektion v 10 o 11

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Vad lämnar du efter dig – under ytan?

För dig som inte känner till mig så är jag också hästägare och denna reflektionen kom till mig efter en händelse i det stall där vi har våra två hästar, Islandshästar. Vi har fått ett nytt sto till stallet och för att minska oroligheterna i stallet mellan hästarna valde stallägaren att ändra på hur hästarna står i stallet. Det fick till innebörd att när jag kom till stallet en morgon så hade min häst och stallägarens häst bytt box.

Min känsla för stallägaren är mycket, mycket god och jag säger många gånger att hen sköter och månar om stallets alla (6 st) hästar lika bra som sin egna häst och att hen ser mer till hästarna än till sitt hus och hem. Så därför blev jag mycket förvånad denna morgon när jag upptäckte något helt annat.

Som ni alla vet så gör hästarna sina behov precis där de står när de behöver lyfta på svansen eller släppa på trycket. I en hästbox i stallet där hästen ”bor” lägger vi in något mjukt underlag, halm eller spån. Detta för värmen, mjukt att ligga på, samla upp urin och allmän trevnad. För att hålla rent mockas boxen varje dag så att när hästen kommer in på kvällen så har han/hon en städad och fräsch box och därmed hålls också stallet fräscht.

Denna morgon har jag fått stallägarens gamla box som min häst har övernattat i att mocka. På ytan ser det ut som det brukar göra i min box. Jag vet ungefär hur och var min häst urinerar och jag ser tydligt vad som behöver rensas bort. Jag glad i hågen börjar min mockning och så börjar jag att ta lite djupare tag och kommer därmed under det översta lagret med spån. Jag blir chockad, boxen är 3×3 meter och under det översta lagret ligger det ett lager på ca 1 dm med gammalt spån som är indränkt i urin vilket gör att när jag börjar att gräva i detta så uppstår en odör som du knappt kan annan. Med andra ord, stallägaren mockas inte själv sin box så noggrant utan hen bara tar det som finns på ytan och sedan strör på lite ny fräscht spån över det gamla.

Den morgonen förändrades min bild av stallägaren. Egentligen får hen göra som hen vill med sin box och jag konstaterar återigen att det är lätt att bli förblindad av ytan och för att få den djupare bilden får jag gräva under ytan innan jag har några ev. åsikter

Dessutom ställer jag mig frågor som, hur ser det ut under min yta, hur har det sett ut under ytan på de arbetsplatser som jag har lämnat, hur ser det ut med mina leveranser efter införsäljning o.s.v.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *