Reflektion v 17 – 2015

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Hur ärlig är du i dina affärer?

Personligen gör jag just nu en resa i en kundrelation. Det handlar om förtroende. En kort beskrivning börjar med att min affärsidé är att vara en partner i ledarskap och HR frågor. Det innebär att jag och mina uppdragsgivare d.v.s. kunder har ett ömsesidig förtroende där jag sätter mig in kundens situation, förutsättningar, verksamhet o.s.v. Allt för att kunna vara en aktiv och delaktig partner och därmed ett aktivt bollplank till uppdragsgivaren.

Ett exempel på detta är att jag tydliggör för kunden när jag ser olika behov av insatser. Dessa insatser kan vara att jag gör något och det kan lika gärna vara en insats som kunden själv gör med eller utan mitt stöd. Min policy är att kunden själv, ledarna ska göra så mycket som möjligt själv med sin organisation. Hellre att jag stödje ledaren än att jag själv är delaktig i vissa genomföranden. Självklart bygger en del aktiviteter på att jag är aktivt med för jag står för kompetensen och det är den som kunden har behov av.

För några år sedan föreslog jag en kund, en partner att de hade behov av att jobba ihop sin ledningsgrupp och jobba med sitt ledarskap. Jag hade sett detta behovet i andra aktiviteter jag gjort samt att ledningsgruppen förändrats en del de sista året. Uppdragsgivaren hade inte tänkt på detta förrän jag tydliggjorde behovet och då köpte han det fullt ut. Nu händer det som överraskade mig. Kunden tar mitt upplägg och argument och går till en annan leverantör och får ett billigare pris för samma upplägg. Skälet är att det kan vara bra med en annan röst hos oss och en annan i ledningsgruppen har god erfarenhet av denna leverantör.

Nu ska jag inte vara kritisk men jag har inte sett någon förändring vilket uppdragsgivaren bekräftar. De lyckades inte helt med oss, de orkade inte styra upp oss i ledningsgruppen så vi kantrade säger uppdragsgivaren. Okej tänker jag, då har de lärt sig en läxa.

Nu ser jag ett annat behov som jag nu föreslagit och diskuterat med uppdragsgivaren. Vi är i överens förutom att uppdragsgivaren vill tänkta till en extra gång, aktiviteten är ej budgeterad. När vi skiljs åt säger uppdragsgivaren ”vad är det som säger att jag ska välja dig till denna aktivitet”?
Vad tänker ni?
Jag blev helt ställd och insåg att nu är han på väg att göra samma sak igen. Ta mitt förslag som kommer från mitt initiativ och gå till en ny leverantör.

Detta kanske är min fantasi men erkänn att det luktar inte gott.

Är det så som jag tror, då har jag ett problem som jag vet hur jag ska hantera. Stänga en ej förtroendefull relation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *