Reflektion v 18 – 2015

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Själviskhet, egoism och omoral leder för eller senare till fall

Det är måndag morgon, 27/4 och jag läser i Di:s morgoninformation om att det omtalade Industrivärden nu har flyttat ut den tredje ”syndabocken” av SCA:s flygeskapader. Den f.d. vd:n och tilltänkta ordföranden, Anders Nyrén får nu känna på silkesnöret. Han blir inte nominerad till ordförande i Industrivärden och han får lämna alla uppdrag i de företag där Handelsbanken och Industrivärden är storägare.

Vad lär vi av denna SCA (och Industrivärden) historia?

När vi som människa tror och anser att vi är mer värda än andra, när vi som människa tycker att vi kan ha andra regler än de vi är satta att leda och när vi tillsammans med några kollegor börjar att ”klia varandra på ryggen” för att få egen framgång eller fördel då är vi på väg mot undergång och fall. Återigen kan jag konstatera att det går inte att tro att jag som människa kan vara gud, det finns bara en.

När jag är satt att leda andra så har jag också tagit på mig ett enormt stort personligt ansvar och det är att jag är en förebild för hur jag tycker och vill att alla andra ska leva och verka. Jag har ett personligt ansvar att själv till 100 % sträva efter att leva efter den värdegrund, affärsmoral, ledarfilosofi, norm och andra förhållningssätt som vår organisation har satt upp. Jag har också ett personligt ansvar att i alla mina steg och beslut fundera igenom om det agerande som jag tänker mig är förenligt med god sed och om det är förenligt med den jag innerst inne vill vara d.v.s. mitt sanna jag.

Är jag inte beredd att ta detta personliga ansvar utan mer fokusera på det som är bäst för mig då ska jag hålla mig borta från ledarskap.

Nu ska inte jag värka som någon moralpredikant utifrån att jag är det bästa föredömet. Här gäller det att vara ödmjuk och se att även jag skulle kunna hamna i den fällan som de tre inom SCA:s flyghistoria har gjort. En tidigare politiker sa vid ett tillfälle att ”när man hamnar under kristallkronan är det lätt att tappa fotfästet” och det är så jag ser på dessa tre herrar. Jag tror och hoppas att den ilska som de kanske nu går och bär på egentligen handlar om att de är arga på sig själva. Arga för att de inte lyssnade på sin inre röst utan valde att följa med i de yttre påtryckningarna och blev en del i ”gentjänsternas gäng under kristallkronan” och därmed tappade fotfästet.

En bit självrannsakan med jämna mellanrum kan hjälpa mig att hålla fötterna på marken.  
 
Ps. Som ledare är jag förebild alla dygnets timmar i veckan d.v.s. jag har ögonen på mig även på min fritid Ds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *