Reflektion v 6 – 2016

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Baksidan med otålighet, hur länge ska jag behöva vänta in att min personal agerar
Jag träffar en ledare som tycker om sin personal, tycker de är duktiga i sitt yrke samtidigt som ledaren är frustrerad över det den låga initiativförmågan och viljan att ta för sig när de möter andra kollegor.
Vi pratar om ledarens egenskaper, personlighet och beteenden där vi konstaterar att ledaren är snabb i tanken, ser lätt helheter och framtida konsekvenser, energisk, extrovert och alltid, jag menar alltid ”på” i alla frågor och har alltid en åsikt.
Denna ledaren som varit ledare över den nuvarande gruppen i närmare 10 år konstaterar att hen nog hållit tillbaka personalens initiativförmåga genom att med ledarens agerande utifrån den hen är med stor sannolikhet fått en lydig arbetsgrupp som har fullt upp att genomföra alla de idéer som ledaren ”spottar” ur sig. Ledaren säger ”att personalen hinner inte med mig och är nu så van att jag säger hur det ska vara så de har slutat att tänka egna idéer, slutat ta egna initiativ och bara följer mina intentioner. Det är inte konstigt att de är tysta när de träffar andra kollegor från andra enheter. De vet ju inte om att de kan och att de får tycka och tänka själva”.
En viktig insikt av ledaren som nu inleder sin låååååånga vandring till ett förändrat ledarbeteende. Tänk er att sitta med alla svar utan att få säga dem så fort jag kommer på dem, allt för att utveckla min personal och mig själv. Tänk, säger ledaren, det kan ju bli så att min personal kommer på bättre saker än vad jag skulle göra och vad ska jag göra med alla min idéer.
Nästa steg i utvecklingen säger jag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *