Reflektion v 17 – 2016

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Reflektera –  kom i kontakt och VÅG följa med dina Vitala Värderingar

Mitt intresse av att följa det politiska livet har alltid varit relativt stort, framförallt inför varje riksdagsval. Däremot tittar jag mycket sällan på TV så det dagliga nyhetsflödet tar jag in på annat sätt som radion och webben. Sen går det inte att missa alla tidningstabloider som jag ser på bensin-macken, ICA och kiosker.
Det som nu är högt på min intresseagenda är ledarskapet inom Miljöpartiet det gröna. Ingen har väl undgått att se eller höra om den storm som just nu är mot språkrören och framförallt då mot Åsa Romson.
Senast var det de två manliga partikamraterna som var i fokus där bostadsministern varit på fel ställe vid ett flertal tillfällen och dessutom inte tog avstånd direkt att han gjort fel, sedan kom en eftertänkt efterträdare och visade sina värderingar. Dessförinnan var det bl.a. flyktingfrågan och några till som jag inte i skrivande stund kommer ihåg. Framför dem ligger brunkolsförsäljningen som statliga Vattenfall vill genomföra och ni mins väl alla Gustav Fridolins ”koldebatt” i valspurten.
Ja, vad lär vi oss av allt detta i vårt ledarskap?
Vi kan utgå från att alla vill göra rätt för sig som ledare, så även Åsa Romson och Gustav Fridolin. Dömer vi dem så dömer vi oss själva också, för ingen inte ens vi själva är felfria och all kan hamna snett i livet. Många gånger är det också så att har det börjat gå snett så finns det en tendens att det fortsätter att gå snett, vad nu detta kan fenomen beror på?
Jag tror det är så att framförallt Åsa har tidigt i sin politiska situation som vice stadsminister haft det jobbigt med trycket att göra upp med Socialdemokraterna och stadsministern i olika frågor. Hela tiden ligger det ett outtalat hot om att ”gör ni inte upp så spricker regeringen”. Därför försöker Mp och Åsa förhandla eller snarare kohandla med sig själv, sina värderingar och politiska grundsyn samt socialdemokraterna för att få sitta kvar, undvika regeringskris och därmed uppleva ett misslyckande.
Det som då händer är att Åsa och Mp gör avbön på sina vitala värderingar alltså det som är viktigt för dem i livet. Detta gör vi som människor och ledare också mer eller mindre under livets gång. Vi gör det av rädsla och av själviskhet. Sedan försöker vi kompensera på annat sätt och ni vet hur det är när vi först gått och ena hållet från vårt rättesnöre och sedan ska kompensera, då behöver vi gå lika mycket åt andra hållet. Det som då händer är att ”båten” d.v.s. vi själva och det vi visar upp blir svajigt och gungigt. Håller vi dessutom på så här under en längre tid så upplever omgivningen det som att hela havet stormar, de vet inte var vi är eller vad vi står för. Allt detta beror i grunden på att vi låter vår rädsla och själviskhet styra i stället för att lyssna och ledas fullt ut av våra vitala värderingar.
Hur vet jag nu vad som är vad?
Jo, ni vet redan svaret – Reflektera utifrån ett meditativt förhållningssätt med verktyget mindfulness. Jag lovar att när vi gör detta konsekvent så kommer vi åt vad vi är rädda för och vad som är viktigt för oss i livet. Vi kommer också åt vårt mod att våga leva utifrån våra värderingar och vi vågar ta de konsekvenserna som blir av att vi lever efter våra värden och därmed långsiktigt må mycket bättre. Vi har varit ärliga mot oss själva, mot vår omgivning, i Åsas fall mot hennes väljare och partikamrater. När vi låter våra rädslor och själviskhet styra kommer vi till slut att känna oss som förlorare med risk att bli bittra och offer för omständigheterna.
Vad är nu mitt råd till Åsa och Gustav?
  1.  Stanna upp och våga reflektera/gå igenom ”vad är det som händer och har hänt” – all fakta för dig själv utan att döma dig som dålig, svag etc.
  2. När du ser dig själv i historien göra eller säga saker som du egentligen inte vill, ställ dig frågan ”vad är det som gör att jag gör som jag gör, vad är jag rädd ska hända om jag inte gör det jag gör” – känn efter hur detta känns.
  3. Direkt på detta så ställer du dig frågan ”hur skulle jag innerst inne vilja göra”, se dig själv göra detta och känn efter hur det känns.
  4. Se nu efter vilka olika konsekvenser steg 2 resp. steg 3 får och känn efter vilken av konsekvenserna du faktisk, ärligt kan leva med och känna dig stolt över att våga ta.             Obs! alla val vi gör har konsekvenser.
  5. Våga nu ärligt se vad är det du behöver göra för att komma i rätt riktning, på rätt spår igen. I den riktning som är dina Vitala Värden.
  6. Ta nu det steget och våga gå igenom den ”smärtan” som uppstår. Denna smärta är inte i vägen, den är vägen!

Åsa och Gustav
Jag önska er ärligt Lycka till med att VÅGA leva era vitala värden, det ni står för.

Ps. jag är ingen partivän eller er väljare, däremot brinner jag för ledare som vågar leva efter sina vitala värden Ds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *