Reflektion v 33 – 2016

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Välkommen tillbaka!
Från och med idag är de flesta av oss tillbaka på arbetsplatsen igen. Det som är roligt är att att de just nu är fler som också har ett arbete att gå till och inte minst så har fler yngre personer ett arbete.
Detta är också en dag då fler och fler känner att nu startar den där pressen på mig igen och vi ställer oss frågan ”hur fort gick denna semestern och sommaren?”. Ja nu ska vi in i ekorrhjulet igen där kalender, mail och telefoner ska styra vår vardag.
Nu tycker ni säkert att jag låter lite pessimistisk och negativ i mina reflektioner, jag håller med er. Samtidigt så kan jag inte låta bli att lyfta just stressfrågan då jag startade upp mitt arbete i förra veckan så redan veckan dessförinnan blev jag uppringd av en VD som säger att jag behöver din hjälp för denna sommaren har min sedvanliga stress inte släppt över sommaren som den brukar göra. Därefter fick jag ett mail från en annan uppdragsgivare som skriver att ”nu har jag pratat med två stressade ledare och fått dem att boka in dig om två veckor”. Till detta fick jag en förfrågan före sommaren av ytterligare en annan uppdragsgivare att vi ska göra en ”stressutbildning” för en arbetsgrupp samt coacha ledare i september, om de kan få loss tiden.
Ja, nu får ni tycka att jag är pessimistisk och negativ.
Det jag dock känner är att det är något som inte stämmer i vår vardag och att Du som ledare kommer att ha en stor betydelse för din personal. Visst, det är vars och ens ansvar att ta hand om sitt liv och det är utgångspunkten för mig också. Då vi tillbringar vår vardag mestadels på arbetet och att arbetet för många är en viktig plats så får du som ledare en allt mer viktig och central roll i dina medarbetares liv. Det innebär att du som ledare också behöver stanna upp och känna efter hur du mår, hur du vill att dina medarbetare ska må, hur du gestaltar din ledarfilosofi och vad den resulterar i, vad du behöver förändra eller utveckla mer av och framförallt våga gå emot de strömningar i företaget som ger negativa resultat på medarbetaren och våga ta tag i de medarbetare som visar på stresstendenser.
Ledare!

  • Stanna upp och känn efter hur du och din organisation mår. Gör det under en period och låt det ta lite tid för att verkligen känna efter. Gör det utan att döma dig eller någon annan för de ev. negativa som du känner.
  • Lyft dina känslor med dina ledarkollegor, din coach eller någon annan du litar på som kan vara neutral d.v.s. ej hamna i försvarsställning.
  • Mentalt acceptera det du känner
  • Ta tag i det som ev. är akut – ta hjälp
  • Arbeta fram en åtgärdsplan, ny ledarfilosofi och/eller jobba med dig själv först
  • Börja idag med att varje kväll under en till två veckor reflektera över hur ”denna dagen har känts och vad som har hänt idag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *