Reflektion v 34 – 2016

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Din ledarfilosofi
Denna veckans reflektion fortsätter i samma anda som förra veckan d.v.s. ditt och dina medarbetares mentala och fysiska välmående.
Som ni har förstått så har jag under de senaste åren mött fler och fler både ledare och medarbetare som är mer eller mindre fysiskt och mentalt slut. Visst det är så att du har ett eget ansvar för ditt liv och hur du har det runt dig. Samtidigt så är vi på vår arbetsplats en stor del av vår vakna tid och för många är arbetet oerhört viktigt. Det är roliga uppgifter, trevliga arbetskamrater, jag får utföra något jag kan och självförverkliga mig samt att jag behöver ett arbete för mitt uppehälle d.v.s. att jag kan få tak över huvudet och mat för dagen.
Inte minst för ledare är arbetet viktigt och oavsett om jag är ägare och själv kan styra min tillvaro eller jag är ledare i en liten eller större organisation så är det oerhört lätt att jag bara följer med den allmänna ledartrenden som är mycket av kostnadsjakt, effektivitetsfokus, jobba mer och hårdare, utvecklings jakt, prestera, prestera och prestera. ”vila får du göra på semestern och när du blir pensionär”.
Lite sarkastiskt kan ni tänka fast så här är min upplevelse i många fall. Många pratar om ”att jag måste ….” och alla dessa måsten börjar nu bli en väldigt tung börda för många och det gör att vi får inte den dagliga återhämtningen. Varför tror ni att yoga-, tränings- och mindfulnesstrenden har ökat så dramatiskt. Jo, vi försöker hitta lösningar på att snabbt kunna återhämta oss för att kunna prestera mer (återigen lite sarkastisk).
Hur tänker de ledare jag mött under alla år. Ja, många har en helt annan ledarfilosofi som de dock inte vågar följa. De är rädda för ev. konsekvenser som misslyckande, dålig lönsamhet, minskad effektivitet o.s.v. De vågar inte dessutom inte stå upp mot ägare eller högre chefer att de tänker annorlunda och vill arbeta på ett annorlunda sätt med sitt ledarskap. De vågar inte sätt stopp på all press som ska sättas på medarbetaren (därmed inte sagt att vi inte ska prestera också).
Ledare! – stanna upp en liten längre tid och känn efter hur du egentligen skulle vilja leda din organisation. Känn efter hur du innerst inne tror är det rätta ledarskapet. Känn efter vad det är som gör att du inte leder efter din inre vilja. Känn efter hur du kommer att må den dagen du slutar som ledare och inte har följt din inre vägvisare. Känn efter hur du kommer att må när du följer din inre vägvisare. Smärtsamt, absolut. Fast den smärtan är inte i vägen utan den vägen till ditt välmående som ledare.

Jag är övertygad om att fler ledare som följer sin inre vägvisare kommer att vara bättre ledare, få en organisation som både mår bättre och levererar bättre långsiktiga hållbara resultat och därmed en ledare som orkar och vill vara ledare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *