Reflektion v 36 – 2016

Bosse HultqvistReflektion, UncategorizedLeave a Comment

Backa, gör om och gör rätt
Dagens reflektion hämtar jag från ett gammalt uttryck där vi uttrycker till någon som vi tillrättavisar för de har gjort fel att ”det är inga problem, gör om och gör rätt”. Detta uttryck kommer till mig ibland när jag möter ledare som upplever att personalen gör inte som ledaren tycker att de ska göra eller att ledaren känner motstånd i gruppen eller att ledaren får kritik eller andra signaler som gör att ledaren känner att hen ska fly, byta jobb eller sluta som ledare.
Mötena börjar ofta med att ledaren kommer och är vansinnigt trött på medarbetarna. De gör inte som jag vill att de ska göra, de förstår inte vad som är bäst för dem och de förstår inte hur mycket jag sliter för deras skull. Jag får bara skit från dem.
Ja, så här kan det låta och jag kan mycket väl känna hur ledaren känner och verkligen förstå att hen är mer än less på sitt jobb och sina medarbetare och innerst inne kanske mest på sig själv.
Efter att ledaren har fått vädra sina frustrationer, vilket ibland kan ta både en, två eller tre möten så kan vi börja titta på vad som har hänt. Vi backar bandet, försöker sätta oss utanför och reflektera tillsammans över vad är det som har hänt. Var, var gruppen i för stämning och skede när detta började? Var, var du i för situation när detta började? Är det en ny grupp för dig eller en gammal? vilka förutsättningar hade du? Vilka ambitioner hade du när du gick in? Hur gick du tillväga i början? Vilka reaktioner fick du när du gjorde si eller så? Och så håller vi på en stund och benar ut, sakligt för att komma fram till ”på vilken plats var gruppen” och ”var, var du”?
Det jag försöker landa i är att ledaren ska se på vilken plats var gruppen/avdelningen/företag och vilket ledarskap var de i behov av samt var, var du och vilka ambitioner (oftast ego) satte du igång med att förverkliga.
Insikten kommer i stort sett alltid att ”det var ju detta gruppen behövde” och jag mötte dem inte där.
Det är nu jag kommer till min rubrik att nu är det dags att backa på dina ego-ambitioner, gör om d.v.s. starta om där gruppen är nu och gör rätt d.v.s. möt gruppen där de är och ta med dig dem dit är de behöver komma.
I det sista läget kan det också komma upp att ledaren tappar självförtroende och vill fly igen. Jag vet inte om jag orkar är ofta ett uttryck som då kommer och det är bättre att jag börjar om med en ny grupp/företag nu när jag vet hur jag ska göra.
Mitt tillbakapass här är att för din egen personliga utveckling och välmående är det bäst om du kan göra denna förändringen i den grupp/företag där det gick snett. Du får se att det fungerar med att starta om och att medarbetarna vill göra rätt ifrån sig om de får rätt ingång och stöd. Du kan lämna med en positiv erfarenhet där din hjärna fått uppleva att ”det är så här det ska gå till” och du får en personlig tillfredsställelse att du duger som ledare och därmed en självförtroendeboost.
Flyr du och lämnar när det är som sämst så är risken överhängande att du gör om samma misstag d.v.s. låter dina personliga ambitioner (ditt ego) styra dig även med den nya gruppen/företag och så får ditt självförtroende och självkänsla sig ytterligare en törn.

Så mitt råd i de allra flesta fall är att stanna kvar, ödmjukt backa, gör om och gör rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *